Uncategorized

Maksuton ehkäisy tamperelaisnuorille!

Credit: https://unsplash.com/@agarridonavarro

Seksuaaliterveys ja oikeus seksuaaliterveyteen on olennainen osa sivistysvaltion toimintaa. Tutkimustieto kertoo, että on edullisempaa ja  fiksumpaa tarjota nuorille ehkäisyä maksutta kuin hoitaa suojaamattoman seksin seurauksia. Erityisesti kondomien saatavuus on tärkeää, sillä kondomi suojaa parhaiten sekä seksin välityksellä tarttuvilta taudeilta että ei-toivotulta raskaudelta.

Tampereen kaupunki ei ole vielä herännyt maksuttoman ehkäisyn ilosanomaan. Hyviä askelia oikeaan suuntaan on kuitenkin otettu. Tarjolla on maksutonta ehkäisyä riskiryhmille, kuten nuorille abortin tehneille. Vaikka aborttien kokonaismäärä Tampereella on kohtuullinen, ovat raskaudenkeskeytykset viime vuosina kasautuneet yhä harvemmille ihmisille. Maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen olisi valtava parannus heidän seksuaaliterveydelleen ja hyvinvoinnilleen.

On tiedossa, että sosioekonominen asema vaikuttaa seksuaalikäyttäytymiseen, koulutukseen ja työllistymiseen. Maksuton ehkäisy on yksi keino vähentää perhetaustan epätasa-arvoistavaa vaikutusta. Kunnan tarjoama ehkäisy säästää tutkitusti sekä kunnan että nuorten rahaa, vähentää inhimillistä kärsimystä ja tasaa terveyseroja. Politiikassa tulee harvoin vastaan valintoja, joilla on yhtä selkeästi vain positiivisia vaikutuksia niin kuntalaisten terveyteen kuin kunnan talouteenkin. Miksi emme siis ottaisi maksutonta ehkäisyä käyttöön myös Tampereella?

Maksuton ehkäisy voisi olla muun muassa kortsuautomaatteja kouluissa ja nuorisotaloilla tai terveydenhoitajien tarjoamaa hormonaalista ehkäisyä. Ilmaiset ehkäisyvälineet toisivat myös useampia nuoria, erityisesti poikia, tuen ja neuvonnan piiriin. Lähikaupan kassa voi myydä kondomeja, mutta ei voi opastaa käyttämään niitä tai kertoa, miten kortsusta leikataan vulvamallin suuseksisuoja.

90-luvun lamassa säästettiin kouluterveydenhoidosta, neuvonnasta ja terveyspalveluista, jonka seurauksena aborttien määrä Suomessa lähti nopeaan nousukiitoon. Virheestä opittiin, ja 90-luvun lopulla seksuaaliterveyteen alettiin panostaa uudelleen. Maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen on tämän kehityksen looginen päätepiste. Sen avulla Tampereesta – ja Tampereen jälkeen toivottavasti koko Suomesta – tulee seksuaaliterveyden mallioppilas myös kansainvälisellä tasolla.

 

Maksutonta ehkäisyä tamperelaisnuorille vaativat Vasemmistoliiton ehdokkaat

Minna Minkkinen – 365

Milka Hanhela – 331

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *